Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coloumb törvény?

Főoldal » Középiskola » Fizika
765
Két, egymástól 5,2 m távolságra lévő Q1 és Q2 töltéssel rendelkező fémes test között 0,574 N nagyságú taszító erő hat. A testeket összeérintjük, majd visszahelyezzük eredeti pozíciójukba. Mekkora a Q1 (vagy a Q2) töltés nagysága coulomb egységekben kifejezve, ha a visszahelyezés után 6,005 N nagyságú erő hat a testek között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Coloumb
2
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Összeérintés előtt a töltések `Q_1` és `Q_2` volt.

Összeérintés után a töltések kiegyenlítődnek, töltésük lett `(Q_1+Q_2)/2`

Coulomb-törvény:

Előtt: `F_1` = `(k*Q_1*Q_2)/r^2`

Után: `F_2` = `(k*((Q_1+Q_2)/2)^2)/r^2`

0.574 = `(9*10^9*x*y)/5.2^2`

6.005 = `(9*10^9*((x+y)/2)^2)/5.2^2`

Ezt az kétismeretlenes egyenlet-rendszert kell megoldani.

xy= `1.72*10^(-9)`

x+y = `2.68*10^(-4)`

`Q_1` = x = `2.61*10^(-4)` C

`Q_2` = y = `6.58*10^(-6)` C
Módosítva: 6 éve
1