Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy toronyóra nagymutatója 1m, kismutatója 60cm hoszzú. Mekkora utat tesz meg a nagymutató és a kismutató végpontja?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2421
Egy toronyóra nagymutatója 1m, kismutatója 60cm hoszzú. Mekkora utat tesz meg a nagymutató és a kismutató végpontja?

a) 30 perc alatt b) 1 óra alatt c) 1 nap alatt d) 2 hét alatt

Köszönöm a választ :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, cm, egy, toronyóra, 60
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Feltételezzük, hogy a mutatók a kör középpontjából indulnak.

`r_n` = 1 m; `r_k`= 0.6 m.

A nagymutató (percmutató) vége 1 óra alatt teszi meg a kör kerületét. (`K_n`= `2*r_n*pi` = 6,28 m)

a, fél óra alatt 3,14 m-t tesz meg.

b, 1 óra alatt 6,28 m-tesz meg

c, 1 nap (24 óra) alatt `24*6.28` = 150,72 m-t tesz meg.

d, 2 hét alatt `2*7*24*6.28` = 2110,08 m-t tesz meg.



A kismutató (óramutató) 12 óra alatt tesz meg egy kört `K_k` = `2*r_k*pi` = 3,768 m.

a, 30 perc (0,5 óra) alatt `0.5/12*3.768` = 0,157 m = 15,7 cm-t tesz meg.

b, 1 óra alatt `1/12*3.768` = 0,314 m = 31,4 cm-t tesz meg.

c, 1 nap (24 óra alatt) `24/12*3.768` = 7,536 m-t tesz meg.

d, 2 hét alatt `(2*7*24)/12*3.768` = 105,504 m-t tesz meg.
0