Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megcsinálni?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
488
nem tudom elkezdeni, valaki megcsinálná nekem?sos.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`Q_(\l\e)+Q_(fel)=0`
A jég -5°C fokról melegszik 15°C-ra - ő veszi fel az ital által leadott hőt...
Ez három lépésben történik meg
1) a -5 °C felmelegszik 0°C-ra `(c_j*m_j*ΔT_1)`
2) a 0°C-os jégből 0°C-os víz lesz `(L_o*m_j)`
3) a 0°C-os vízből 15°C-os víz lesz `(c_v*m_j*ΔT_2)`
Az ital 25°C-ról 15°C-ra hűl - ő szolgáltatja a hőt `(c_v*m_(ital)*ΔT_(ital))`
Tehát
`(c_j*m_j*ΔT_1)+(L_o*m_j)+(c_v*m_j*ΔT_2)+(c_v*m_(ital)*ΔT_(ital))=0`
Behelyettesítés után
`2094\ J/(kg*K)*m_j*5\ K+3,34*10^5\ J/K*m_j\ +\ 4200\ J/(kg*K)*m_j*15\ K+4200\ J/(kg*K)*0,25\ kg*(-10\ K)=0`
Google-ba megadva
=(4200*0,25*10)/(2094*5+3,34*10^5+4200*15)
Az eredmény
`m_j\ =\ 0.02576876825\ kg ∼25.77\ g`
0