Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek beadandó

Főoldal » Középiskola » Matematika
611
Sziasztok ez a kérdés megfogott... Tört jött ki a végén a gyöknél ami nem lehet. Esetleg valaki segítene helyesen megoldani? Feladat:
Egy pozitív tagú mértani sorozat első és harmadik tagjának szorzata 36. Egy számtani sorozat első tagja egyenlő a mértani sorozat második tagjával. A sorozat különbsége 4, első néhány tagjának összege pedig 70. Mennyi ez a néhány tag? (Kommentbe küldöm a probálkozásomat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, sorozatok, mértani, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

`a_1*a_3` = `a_1*a_1*q^2`= 36 = `(a_1*q)^2`

`a_1*q` = `a_2` = 6; ez a mértani sorozatod második tagja, ami a számtani sorozatod első tagja (legyen `b_1`)

d=4

`S_n`= `(b_1+b_n)*n/2` = 70 = `(b_1+b_1+(n-1)*d)*n/2` = `(6+6+(n-1)*4)*n/2`

`2n^2`+ 4n - 70 = 0

`n_1`=-7; `n_2`= 5 (n pozitív egész)

A sorozat öttagú.

Ellenőrzés: 6+10+14+18+22=70
1