Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani az alábbi feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
723
621 cm³ vízben 11 g cukrot oldunk fel. Az oldat ozmózisnyomása 6 Celsius-fokon 281, 26 kPa. Mekkora a cukor moláris tömege, fagyáspontja, forráspontja ha a sűrűség 1,055 g/cm³?
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldat, forráspont, ozmózis, fagyáspont
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`Pi` = `c*R*T`

`Pi` = 281260 Pa

R= 8.314 `(Nm)/(mol*K)`

T= 6 °C = 279 K

c= `Pi/(R*T)` = `281260/(8.314*279)` = 121 `(mol)/m^3` = 0.121 `(mol)/(dm^3)`

621 g víz + 11 g cukor = 632 g oldat

`V_(oldat)` = `m/rho` = `632/1.055` = 599.05 `cm^3`

599.05 `cm^3` oldatban van 11 g cukor

1 `dm^3` oldatban van `1000/599.05*11` = 18.36 g cukor

0.121 mol cukor az 18.36 g

1 mol cukor `1/0.121*18.36` = 151 `g/(mol)` (150 `g/(mol)` elképzelhető, pl ribóz).

A fagyáspontcsökkenéshez,forráspontemelkedéshez kell még egy-két adat:

`DeltaT` = `m*DeltaT_m`

`DeltaT_(m_(forr))`= 0.52 `(°C*kg)/(mol)`

`DeltaT_(m_(fagy))` = 1.86 `(°C*kg)/(mol)`

m: Raoult-koncentráció : mol oldott anyag/kg oldószer, ezt még ki kell számolni.

611 g vízben van oldva `11/151` = 0.073 mol cukor

1000 g vízben `1000/611*0.073` = 0.12 mol cukor

`DeltaT_(forr)` = `m*DeltaT_m` = ` 0.12*0.52` = 0.0624 °C

Az oldat forráspontja 100+0.0624=100.0624 °C

`DeltaT` = `m*DeltaT_m` = `0.12*1.86` = 0.2232 °C

Az oldat fagyáspontja 0-0.2232 = -0.2232 °C
1

köszönöm!:)
0