Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidációs szám változás

Főoldal » Középiskola » Kémia
748
Hogyan rendezzem ki az oxidációs szám változás alapján? Kérlek segíts!
Fe(HCO3)2 + O2 + H2O= Fe(OH)3+ CO2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4 `Fe(HCO_3)_2` + `O_2` + 2 `H_2O` = 4 `Fe(OH)_3` + 8 `CO_2`

A vasnak +2-ről +3-ra változik az oxidációs száma, az oxigénnek 0-ról -2-re. Az `O_2`-ben két oxigénmolekula van, ott 2x2=4 az oxidációs-számváltozás, a vasnak is annyinak kell lenni, azért kell ebelőle 4. Ahány hidrogénkarbonátion van (4*2=8), annyi szén-dioxid keletkezik, a vizet pedig ki kell számolni.
0