Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika!NAGYON FONTOS KÉRLEK SEGITSETEK :)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1009
Nagyon fontos :) Aki tud és érti az kérem irjon......
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

6
Elsőnél váltsd át órába a napot és szorozd össze a kettőt és megkapod a sebességet :D
0

első:

S= 57, 9 millió km = 57,900,000,000 m= 57.9 * 10 ^ 9 m
T=89,9 nap = 89,9*24*60*60 s = 7767360 s
V=s/t= 57.9*10^9 m/7767360 s = 7,45 m/s
Acp= (omega)^2 /r
T=2pi/omega
Omega= 2 pi/t = 2 pi/7767360 s = 8.08* 10^-7
Kör kerülete: k=2pi*r
R=k/2 pi= = 57.9 * 10 ^ 9/ 2pi= 9,21 * 10^9
Acp = 65.28*10^-14 / 9,21 * 10 ^ 9= 7.08 * 10^-23 m/s^2

(nem vállalok érte felelősséget XD )
0

Négyes:

A gyorsulás:

Newton második törvénye szerint: F=m*a.
Ebből kifejezhetjük egyszerűen, hogy : a=F/m
Vagyis a gyorsulás nagysága egyenesen arányos az azt kiváltó erő nagyságával és fordítottan arányos a test tömegével.
a (vektor(amit ugy jelölünk hogy egy nyíl van felette))=F(vektor)/m, vagyis a gyorsulás iránya és irányítása megegyezik az őt kiváltó erő irányával és irányításával.
Mértékegysége: N/kg=m/s^2
A gyorsulás megadja az időegységre jutó sebességváltozást.

Itt az első szakaszon pozitív a gyorsulás, a másodikon nulla és a harmadikon pedig negatív. Ezt bontsd szét 3 grafikonra. Mindegy hogy mit rajszolsz csak az egyikbe felfele menjen, a másikba egyenesen és a harmadikba lefele menjen. Ja, és v t ben ábrázold, természetese és írd alá hogy a nagyobb, egyenlő vagy kisebb mint 0

0

5ös:

Kepler 1:
Kepler első törvénye kimondja, hogy a bolygók ellipszispályán keringenek a Nap körül, mely az ellipszis egyik fókuszában helyezkedik el. A bojgó pályája egy kúpszelet

Kepler 2:
A bolygók vezérsugara (a bolygót a Nappal összekötő szakasz) azonos idő alatt azonos területet súrol.

Kepler 3:
A bolygók Naptól való átlagos távolságainak (a, a pálya fél nagytengelyeinek) köbei úgy aránylanak egymáshoz, mint a keringési idejük (T) négyzetei:
a köb/ T négyzet= állandó.


Ha ezeket leírod ajánlott rajzokat is készíteni. Tök érdekes törvények, ami azt illeti. Belinkelek egy oldalt ahonnan elkészíthaeted a rajzot, ja és a 3. törvényhez írj innen ki képletet :D

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-9-evfolyam/a-bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei/a-bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei
0

Hármas:

a:

s=a/2 * t2
első 20 s (mivel itt gyorsít):
s1=(csak behelyettestettem a képletbe)=1/2 * 400 = 200m (ezt akkor teszi meg amikor gyorsul, utána állandó lesz a sebessége, ezért)
s2=v*t
kiszámolhatjuk, hogy v= a*t= 20m/s
s2=20*40=800m

s=200+800=1000

b:

első 20s alatt megtesz 200 mt, ezért t1= 20 s. Még marad 100m
t=s/v=100/20=5

t= 20+5=25s
0

Uccsó:

pillanatnyi sebesség: megadja a test egy adott pillsnstában a sebességet.

vpillanatnyi= delta s/ delta t. értéke egyenlő az egységnyi idő alatt megtett úttal, de nagyon kis intervallumot veszünk, és így kapjuk meg a pillanatnyi sebességet.

Iránya, irányítása: Irányát a pályára huzott érintő adja meg, irányítása pedig az elmozdulás irányával egyezik meg (ebben nem vagyok biztos, de szerintem igen, bár ez fizika, ez nem szubjektív).

Átlagsebesség:
vátlag = egész út/ egész idő. Megadja hogy milyen sebességgel ment a test átlagban.


Ez valami ilyesmi lehet XD
0