Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
975
2 egynemű ponttöltés 30 cm távolságra van egymástól. Van e olyan pont ahol a térerősség zérus,ha Q1=10^-7C, Q2=2*10^-7C?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Van, a kettő között valahol. Ha oda teszünk egy próbatöltést, azt a bal oldali töltés jobbra taszítja, a jobb oldali meg balra, ha pont jó helyen van, akkor ezeknek az eredője nulla lesz.
Egy töltés térerőssége ennyi: `E=k·Q/r^2`, ahol `k` egy konstans, `r` pedig a távolság a töltéstől.

Legyen a bal oldalon a `Q_1`, a job oldalon a `Q_2`. Ha a bal oldali töltéstől `x` távolságra tesszük a próbatöltést, az a jobbtól `"0,3"m-x` távolságra van. A bal oldali töltés térerőssége ebben a pontban ennyi:
`E_1=k·Q_1/x^2`
A jobb oldalié pedig:
`E_2=k·Q_2/("0,3"m-x)^2`

Akkor ejtik ki egymást, ha egyformák:
`k·Q_1/x^2=k·Q_2/("0,3"m-x)^2`
`Q_1/x^2=Q_2/("0,3"m-x)^2`
`Q_1·("0,3"m-x)^2=Q_2·x^2`
`10^(-7)C·("0,3"m-x)^2=2*10^(-7)C·x^2`
`("0,3"m-x)^2=2x^2`
vonjunk négyzetgyököt
`"0,3"m-x=sqrt2·x`
`"0,3"m=(1+sqrt2)·x`
`x=("0,3"m)/(1+sqrt2)`
1