Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2131
Mekkora eredő erő hat a nehézségi erőre merőleges 20N/C erősségű mezőben a 0,2g tömegű 10^-4 C töltésű testre és mekkora a test gyorsulása?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testre hat a nehézségi erő, és az elektromos mező.
A két erő egymásra merőleges.
`F_E=E*Q=20 N/C*10^4 C=2*10^-3 N`
`F_g=m*g=2*10^-4 kg*10 m/s^2=2*10^-3 N`
Az eredő erő Pitagorasz tételével határozható meg
`F_g^2+F_E^2=F^2\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ F=sqrt(F_g^2+F_E^2)`
`F=sqrt((2*10^3)^2+(2*10^3)^2)=2.82*10^-3 N`
A gyorsulás
`a=F/m=(2.82*10^-3 N)/(2*10^-4 kg)=14,1 m/s^2`
0