Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, kéne egy kis segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
433
A képen van a 282-es feladat, a zárójelben van a megoldás, de nem tudom, hogy, hogy kéne levezetni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kell egy jó ábra a létrára ható erőkkel:
`G_1` a létra súlya, 40 N, a hossz közepén (`"2,5"` m) van.
`G_2` az 54 kg-os ember súlya, 540 N, `"3,5"` m-re van a B ponttól.
`G_3` a 60 kg-os ember súlya, 600 N, `x` távolságra van a másiktól, tehát `"3,5"-x` távolságra a B-től.

A B pontban lent hat egy támasztóerő `T_B`, valamint súrlódás `F_"sB"`. A létra lefelé jobbra akar elcsúszni, ezért a súrlódás bal irányba hat.
Az A pontban fent hat egy támasztóerő `T_A`, valamint súrlódás `F_"sA"`. A létra lefelé jobbra akar elcsúszni, ezért a súrlódás felfelé irányba hat.

Abban az utolsó pillanatban, amikor még éppen nem csúszik meg a létra, az erők eredője nulla, és a forgatónyomatékok is kiegyenlítik egymást.

Ekkor a súrlódásról ezt tudjuk:
`F_"sA"="0,1"·T_A`
`F_"sB"="0,3"·T_B`

Az erők eredője nulla. A vízszintes és függőleges irányúak eredője is nulla:
`F_"sB"=T_A`
`T_B+F_"sA"=G_1+G_2+G_3`

A forgatónyomatékok egyensúlya pedig:
Mondjuk írjuk fel a B pont körül a nyomatékokat (lehetne más pont körül is, mindegy). `T_B` és `F_"sB"` nem számít, mert átmegy a hatásvonaluk a forgástengelyen. A többinél a függőleges hatásvonalú erők erőkarja vízszintes, az egyetlen vízszintes hatásvonalú erő erőkarja pedig függőleges. (Mindig merőleges az erőkar az erőre.)
60 fokos a szög, `cos 60° = 1/2`, `sin 60° = sqrt3/2`, ilyen szorzóval kell számolni az erőkarokat a létra hosszában mért távolságokból.

Az óramutató járásának irányába forgat `T_A` és `F_"sA"`, a három `G` erő pedig azzal ellentétes irányba forgat. Ezek vannak tehát egyensúlyban:
`T_A·5·sin60°+F_"sA"·5·cos60°=G_1·"2,5"·cos60°+G_2·"3,5"·cos60°+G_3·("3,5"-x)·cos60°`

Ez összesen 5 egyenlet, és éppen 5 isemeretlenünk van: `T_A, T_B, F_"sA", F_"sB"` és `x`. A megoldás az `x` lesz.

Fejezd be az egyenletrendszer megoldását. Nekem `x="1,57"\ m` jött ki.
0