Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítetek, kérlek?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
424
Egy egyenletet hogy kell felírni? Azt tudom, hogy először a kiindulási anyagok képletét kell leírni. Pl. a Magnézium-oxid egyenletét leírja elmagyarázva? (8.-os szinten.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az atommegmaradás törvényét kell figyelembe venni, tehát ha az egyenletem jobb olalán (ahol a képződő anyag van) 2MgO van, akkor az azt jelenti, hogy az egyenletem bal oldalán kettő magnézium és kettő oxigén található. Egy oxigénmolekula két oxigénatomból áll (O2), egy magnéziummolekula viszont csak egy magnéziumból (Mg)
Ha az egyenletem felírom, hogy Mg + O2 = MgO, akkor az nem helyes, mivel 2 oxigénatomom volt, a végére viszont csak egy lett. Ezért ilyenkor rendezni kell az egyenletet, de az oxigénmolekula nem változtatható meg.
Tehát a magnézium mennyiségét kell növelni.
2Mg+O2=MgO
Ez az egyenlet viszont még mindig rossz, mert most, bár az magnézium- és oxigénatomok mennyisége egy-egy oldalon megegyeznek egymással, az egyenlet két oldalán még mindig nem egyenlő a számuk. Ha ezt a problémát is orvosoljuk, megvan az egyenletünk. A bal oldalon már nem kell változtatni, mert tudjuk, hogy a keletkező anyag mennyisége a hibás.
Így az egyenletünk:
2Mg + O2 = 2MgO
0