Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kozepponti szogek SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
669
Egy korben 36°-os kozepponti sgog tartozik 7.5 cm hosszusagu ivhez. Ugyan abban a korben 5 cm hosszu iv tartozik egy masik kozzeponti szoghoz. Mekkora a masik kozepponti shog nagysaga? Mekkora a keruleti szogek nagysaga? Mekkora a kor sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 36°-hoz 7,5 cm tartozik, akkor a kör kerülete 75 cm, amiből a sugarat ki tudjuk számolni.
75=2*r*π
r=11,9 cm

A "másik" középponti szög hasonlóan:
360°/(75/5)= 24°.

A kerületi szög mindig fele a középponti szögnek, ez egy nevezetes tétel, tehát 7,5cm-es ívhez tartozó kerületi szög 18°, az 5cm-es ívhez tartozó 12°.
0