Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
413
Valaki tudna segíteni a képen látható 87-es feladatban? Két diagramot kellene lerajzolni, a számolás megvan, de a diagramot nem tudom lerajzolni. Valaki le tudná rajzolni kérem szépen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bár már bongolo leírta,

I. szakasz: 0-20 s-ig egyenletesen gyorsul, tehát a sebesség növekszik az idő függvényében, a gyorsulás állandó.

s= `a/2*t^2`-ből

a= `(2s)/(t_1^2)` = `(2*200m)/(20s)^2` = 1 `m/s^2`

`v_1` = `a*t_1` = `1*20`= 20 `m/s`

II. szakasz: 20-40 s-ig egyenletes mozgást végez, a sebesség állandó (`v_1`= 20 `m/s`), a gyorsulás 0.

III. szakasz: 40-55 s-ig egyenletesen lassul, a gyorsulás állandó, a sebesség egyenleteseen csökken (egészen 0-ig; `v_3`=0).

`s_3` = `v_2*t_3` + `a_3/2*t_3^2`

750-600 = `v_2*15s` + `a_3/2*(15s)^2`

`v_3` = `v_2`+`a_3*t_3` = 0

`a_3` = -1.33 `m/s^2`

IV. szakasz: 55-70 s-ig Hasonlóan az előzőhöz, csak most újra gyorsul 15 s-ig, a gyorsulás állandó, a sebesség egyenletesen nő (mintha tolatva gyorsulna).

`s_4` = `a_4/2*t_4^2`= 150 m, ebből

`a_4` = `2*s_4/t_4^2` = `(2*150m)/15^2` = -1.33 `m/s^2`

`v_4` = `a_4*t`= -1.33*15 = -20 `m/s`

V. szakasz: 70-95 s-ig egyenletes mozgást végez, a gyorsulás nulla, a sebessége `v_5`=`v_4`= -20 `m/s`


VI. szakasz: 95-100 s-ig 50 m-t tett meg egyenletesen gyorsuló mozgással.

`s_6`= `v_5*t_6` + `a_6/2*t_6^2`

50 m = `20*5` + `a_6/2*5^2`

`a_6` = -4 `m/s^2`

`v_6` = `v_5` + `a_6*t_6` = 20 + (-4*5 )= 0 `m/s`

A test megáll.

Ábra mellékelve (nem méretarányos, de a számadatok feltüntetve.)
0