Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
545
Egy 250g tömegű alkatrész 160 c fokra való felmelegítéséhez 20 kJ hőre van szükség. Milyen anyagból készült az alkatrész?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Feltételezve, hogy nincs halmazállapot-változás,

Q=`c*m*DeltaT`

Mondjuk 0 °C-ról indulunk (nincs a feladatban, de legyen annyi), akkor `DeltaT`= 160 °C

Q= 20 kJ = 20 000 J

m=250 g = 0.25 kg

c=`Q/(m*DeltaT)` = `20000/(0.25*160)` = 500 `J/(kg*C)`

A vas fajhője 460 `J/(kg*C)`, ez elég közel van, valószínűleg ez lesz az.
1