Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bayes

Főoldal » Középiskola » Matematika
466
Odüsszeusz egy hármas útelágazáshoz ér. Az egyik út Athénbe, a másik Spártába, a harmadik Mükénébe vezet. Az Athéniak minden harmadik alkalommal mondanak igazat. A mükénéiek minden második alkalommal mondanak igazat. A spártaiak mindig igazat mondanak. Odüsszeusznak fogalma sincs, hogy melyik út merre vezet, egyenlő esélyt ad mindegyik útnak. A városba érkezve megkérdezi Odüsszeusz, hogy mennyi 2*2, mire azt a választ kapja, hogy 4. Mi a valószínűsége, hogy Athénba jutott?

(Ne haragudjatok, hogy ennyi hasonló kérdéset kérdezek, nagyobb részét ezeknek megoldom, csak nem akarom, hogy rossz eredmény kerüljön a füzetembe...erre pl.: az jött ki, hogy 0,18181818...)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, Valószínűség, valszám, Teljes, esemény, bayes, eseményrendszer, fa
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Vezessünk be két eseményteret. Legyen `H` a helyszín, ez lehet Athén, Spárta vagy Mükéné. Továbbá jelentse `V` az ott kapott válasz igazságtartalmát (igaz, hazugság).
`H={A, S, M}`
`V={I, H}`

A feladat a `P(H=A | V=I)` feltételes valószínűséget kérdezi. Írjuk fel a Bayes-tételt:

`P(H=A | V=I)``=``(P(V=I | H=A)P(H=A))/(P(V=I))`

`=(P(V=I | H=A)P(H=A))/(P(V=I | H=A)P(H=A)+P(V=I | H=S)P(H=S)+P(V=I | H=M)P(H=M))`

`=(1/3*1/3)/(1/3*1/3+1*1/3+1/2*1/3)``=``2/11``~~``18.18%`

Tehát helyes a megoldásod.
Módosítva: 6 éve
1

3 felé mehet:Athén,Mükéné,Spárta.

1/3
1/3
1/3

Városban érkezve IGAZAT mondanak neki. (tehát az igazak között kell keresgélni.)

Az Athénok:1/3 esélyyel mondanak igazat.
A Mükéniek: 1/2 eséllyel mondanak igazat.
A Spártaiak: 1/1 (mindig).

Összes igaz(n): (1/3)*(1/3 + 1/2 + 1/1) (konkrétan mindegyiket megszorzod 1/3-mal, majd összeadod).
Athén igaz(k): (1/3)*(1/3)

Eredmény= k/n
0