Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Valaki tudna segíteni a képen látható 87-es feladatban? Nagyon fontos lenne ha valaki le tudná rajzolni, mert nem tudom hogy van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Vízszintesen idő van, függőlegesen a hely.

Ahol parabola, ott gyorsuló mozgás van, hisz a parabola másodfokú függveny képe:
`a=1/2·a·t^2`
Az időből meg a megtett útból számold ki a gyorsulást. A gyorsulás-idő azon a szakaszon vízszintes lesz (végig ugyanaz a gyorsulás 0 és 20 másodperc között), a sebesség-dő pedig egy egyenes 0-tól a max sebességig (`v_1=a·t`)

Ahol a könyvben a rajzon egyenes van, az állandó sebességű mozgás:
`v_1=(Δs)/(Δt)`
Számold ki. Ugyanannyinak kell kijönnie, mint amit az előbb a gyorsuló mozgás végére is kiszámoltál. A gyorsulás ilyenkor már nulla.

Aztán parabola van megint a csúcsig, visszahajló, szóval az lassuló mozgás. Negatív gyorsuló.
`s=v_1·t+1/2·a·t^2`
ahol `v_1` az előző szakasz sebessége, amit kiszámoltál.
Ebből kijön az itteni gyorsulás, negatív lesz. A gyorsulás-idő diagramon ez is egy vízszintes vonal lesz a nulla alatt.
A végén, 60 másodpercnél nulla a sebesség, szóval `v_1`-től csökken nulláig. Ez a sebesség-dő diagrammon egy egyenes.

Amikor a csúcsról lefelé megy a parabola, az megint gyorsuló mozgás, amikor visszafelé jön a test. Annak is negatív a gyorsulása, mert visszafelé jön:
`s=1/2·a·t^2`
Itt most a megtett út `s=600-750=-150` negatív, visszafelé jön, a gyorsulás is negatívra jön ki. A végén a sebesség:
`v_2=a·t`
ez is negatív lesz, visszafelé jön.

Aztán egyenes van: ezzel a sebességgel jön végig vissafelé.

A vége nem látszik jól, de bizonyára az utolsó 50 méteren (és 5 másodpercben) lassított. Mivel visszafelé lassított, annak pozitív a gyorsulása.
`s=v_2·t+1/2·a·t^2`
itt tehát `s=-50`, mert még 50 métert jön visszafelé, `v_2` amit az előbb kiszámoltál, az is negatív, `t=5` az utolsó 5 másodperc. Pozitívra kell kijöjjön a gyorsulás. Annak a képe a gyorsulás-idő diagrammon egy vízszintes, hisz végig állandó a gyorsulás.
A sebesség-idő diagrammon pedig a negatív `v_2`-től nulláig megy a sebesség. Csak tippelem, hogy nulla lesz a sebesség t=100-nál, de számold ki:
`v_3=v_2+a·t`
itt `v_2` negatív volt, a gyorsulás pozitív, t=5.
0