Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
487
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Volt x pogácsa. Andor eltett `x/6` pogácsát, maradt `(5*x)/6` pogácsa. B és C elvittek `(2/6)*(5*x)/6`-ot, így megmaradt `(4/6)*((5*x)/6)`= `(20x)/36` pogácsa. D elvitt `(20x)/216` darab pogácsát.

Felírható egyenlet:

`x/6` = `(20x)/216`+8

36x = 20x + 1728

x=108

Volt 108 pogácsa. A elvitt `108/6`= 18 pogácsát. Maradt 90 pogácsa. B és C elvitt `2/6*90`= 30 pogácsát. Maradt 60 pogácsa. D elvitt `1/6*60`=10 pogácsát, éppen 8-cal kevesebbet, mint A.
0