Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldanátok meg az alábbi kapcsolási feladatok?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
556
Az első ábránál ,az A és B ábrára gondol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Nézzük az 1a ábrát először a csomóponti potenciálok módszerével. Legyen a B pont potenciálja 0, az A ponté pedig `varphi`. Ez az egy ismeretlen van, egyetlen csomóponti egyenletet kell felírni az A pontra:

`(varphi-U1)/R_1+(varphi-U2)/R_2+(varphi-0)/R_3=0`

`(varphi-3)/3.3+(varphi-6)/1+varphi/6.8=0`

`varphi(1/3.3+1+1/6.8)-3/3.3-6=0`

`varphi=(3/3.3+6)/(1/3.3+1+1/6.8)~~4.76\text{V}`

Most már minden csomópont potenciálja ismert, így az áramok kiszámolásához már csak az Ohm-törvény kell:

`I_{R_1}=(varphi-U_1)/R_1~~(4.76-3)/3.3~~0.53\text{mA}`

`I_{R_2}=(varphi-U_2)/R_2~~(4.76-6)/1~~-1.24\text{mA}`

`I_{R_3}=(varphi-0)/R_3~~4.76/6.8~~0.7\text{mA}`

Az eredmények azért vannak milliamperben, mert voltot osztottunk kiloohmmal.



Nézzük ugyanezt a hurokáramok módszerével. Vegyük fel az `I_1` áramot a bal oldali hurokban az óramutató járásával ellentétesen, az `I_2` áramot pedig a jobb oldali hurokban az óramutató járásával megegyezően (lehetne bárhogy, csak konzisztensnek kell lenniük az előjeleknek). Az egyenletek:

`R_1*I_1+U_1+R_3(I_1+I_2)=0`

`R_2*I_2+U_2+R_3(I_1+I_2)=0`

Avagy mátrixosan:

`[[R_1+R_3,R_3],[R_3,R_2+R_3]][[I_1],[I_2]]=[[-U_1],[-U_2]]`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldanunk. A megoldások:

`I_1~~0.53\text{mA}`

`I_2~~-1.24\text{mA}`

`R_1` és `R_2` árama maga `I_1` és `I_2`, `R_3`-on pedig mindkettő átfolyik, tehát `I_{R_3}``=``I_1+I_2``~~``-0.7\text{mA}`, vagyis visszakaptuk ugyanazt, mint a csomóponti potenciálokkal (az előjelek csak az önkényesen felvett referenciairányoktól függenek természetesen).



A 2. feladat kéri még a szuperpozíció tételét. Ez azt jelenti, hogy deaktiváljuk a forrásokat (a feszültséggenerátorokat rövidzárral, az áramgenerátorokat szakadással helyettesítjük), aztán egyenként aktiválva őket kiszámoljuk a keresett jellemzőt. A végeredmény a részeredmények összege lesz az áramkör linearitása miatt.

Számoljuk ki az `R_3`-on eső feszültséget (azaz az A pont potenciálját) szuperpozícióval. Először helyettesítsük rövidzárral `U_1`-et. Ekkor `R_1` és `R_3` párhuzamosan van kapcsolva, eredőjük `(R_1R_3)/(R_1+R_3)``=``2.22\text{k}Omega`. Az `U_2` feszültség eközött és `R_2` között oszlik meg: `U_{A,1}``=``U_2 2.22/(R_2+2.22)``~~``4.14\text{V}`.

Most deaktiváljuk `U_2`-t. Ekkor `R_2` és `R_3` lesz párhuzamos, eredőjük kb. `0.87\text{k}Omega`. Az `U_1` feszültség eközött és `R_1` között oszlik meg: `U_{A,2}``=``U_1 0.87/(R_1+0.87)``~~``0.62\text{V}`.

Az A pont potenciálja a két részeredmény összege: `U_A~~4.14+0.62=4.76\text{V}`. Ez szépen megegyezik a csomóponti pontenciálok módszerénél kapott `varphi` felszültséggel, hiszen az is az A pont potenciálját jelölte.



Az eredményeid helyességét ellenőrizheted valamilyen áramkörszimulátorral. Az LTspice (lásd a mellékelt képet) széles körben használatos az iparban és ingyenes. Cserébe viszont nem olyan egyszerű használni. De vannak felhasználóbarátabb online eszközök is:
https://www.google.com/search?q=online+circuit+simulator
0