Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
551
A képen csatolt számolási feladatokban kéne segíteni. Ha valakinek van elég energiája, nagyon hálás lennék érte ha el tudná magyarázni kicsit szábarágósan. Iszonyat sűrgős, holnap dolgozatot írok belőle. A válaszokat előre is köszönöm!
Ha akárki csak egy feladatot is megold nagyon sokat segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.

`M_(AgNO_3)` = 170 `g/(mol)`

a, A tömegtört a tömegszázalék századrésze, azaz 0.6894.

b, moltört: 1 mol oldatban hány mol oldott anyag van

100 g oldatban van 68.94 g `AgNO_3` és (100-68.94=)31.06 g `H_2O`

Ez molban kifejezve:

`68.94/170`= 0.4055 mol `AgNO_3` és `31.06/18`= 1.7256 mol víz

Ez összesen 0.4055+1.7256= 2.1311 mol anyag

2.1311 mol oldatban van 0.4055 mol `AgNO_3`

1 mol oldatban `1/2.1311*0.4055`= 0.19 mol

Az oldat moltörtje 0.19

c. A tömegkoncentráció: 1 `dm^3` oldatban hány g oldott anyag van.

Az oldat térfogata: V=`m/rho`= `100/1.302` = 76.8 `cm^3`

76.8 `cm^3` oldatban van 68.94 g `AgNO_3`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/76.8*68.94`= 897.6 g `AgNO_3`

Az oldat tömegkoncentrációja 897.6 `g/(dm^3)`



2.

100 g oldatban van 20 g etanol és 80 g víz

`V=m/rho`

`100/0.969` = 103.2 `cm^3` oldatban van `20/0.789`= 25.35 `cm^3` etanol

100 `cm^3` oldatban van `100/103.2*25.35`=24.56 `cm^3` etanol

Az oldat 24.56 `V/V`%-os.

Az elegyben van még 80 g víz, ami `80/0.998`= 80.16 `cm^3`

Ha a tiszta etanol (25.35 `cm^3`) és a tiszta víz (80.16 `cm^3`) térfogatát összeadjuk, ( 105.51 `cm^3`), láthatjuk, hogy nem egyezik a kapott oldat térfogatával (103.2 `cm^3`). Az eltérés 2.31 `cm^3`, ez az eredeti oldatnak a `2.31/103.2*100`= 2.24%-a (Ennyi a kontrakció).

3.

`M_(H_2SO_4)`= 98 `g/(mol)`

Az oldatunk 100 `cm^3`, melynek tömege `m=rho*V`= `100*1.83`= 183 g

183 g tömény kénsavban van `183*0.98`= 179.34 g kénsav, ami `179.34/98`=1.83 mol

A keletkező oldat 5 `(mol)/(dm^3)`-es, azaz

1 `dm^3` oldatban van 5 mol kénsav

hány `dm^3` oldatban van 1.83 mol kénsav?

x= `1.83/5*1000`= 366 `cm^3`

A végső oldat térfogata 366 `cm^3`, melynek a tömege m=`rho*V`= `366*1.29`=472.14 g

A hozzáadott víz: 472.14-183= 289.14 g (`rho_(viz)`=1 `g/(cm^3)`-rel számolva `V_(viz)`= 289.14`cm^3`)

289.14 `cm^3` víz és 100 `cm^3` tömény kénsav elegyítésével (ez összesen 389.14 `cm^3`) keletkezett 366 `cm^3` hígított kénsav. A különbség 389.14-366=23.14 `cm^3`, a kapott odathoz képest ez `23.14/366*100`= 6.32% a térfogati kontrakció.

4.

`M_(Al_2(SO_4)_3)`= 342 `g/(mol)`

50 g vízben feloldunk 199g kristályos alumínium-szulfátot, az oldat tömege 249 g.

A telített oldat

100 g-jában van 41.04 g `Al_2(SO_4)_3` van, ami `41.04/342`= 0.12 mol

249 g oldatban van `250/100*0.12`= 0.3 mol `Al_2(SO_4)_3`

Ez a 0.3 mol kristályos `Al_2(SO_4)_3` tömege 199 g

1 mol kristályos `Al_2(SO_4)_3` tömege `1/0.3*199`= 666 g

Ebből levonva az `Al_2(SO_4)_3` moláris tömegét (666-342=324) és elosztjuk 18-cal (a víz moláris tömegével), 18-at kapunk, a vegyület képlete tehát: `Al_2(SO_4)_3*18H_2O`.

5.

`M_(CuCl_2)`= 134.5 `g/(mol)`

A készített oldat tömege:

m=`rho*V`= `250*1.18`= 295 g

295 g oldatban van 75.4 g kristályos `CuCl_2`, ez kiindulási oldatunk.

A keletkezett oldat 18.24%-os

295 g oldatban `295/100*18.24`= 53.808 g `CuCl_2`, ami `53.808/134.5`= 0.4 mol

0.4 mol kristályos `CuCl_2` 75.4 g

1 mol kristályos `CuCl_2` `1/0.4*75.4`= 188.5 g

A két moláris tömeg különbségéből (188.5-134.5= 54), s ezt elosztva a víz moláris tömegével (54/18=3) megkapjuk, hogy a kristályvizes réz(II)-klorid képlete: `CuCl_2*3H_2O`.

250 `cm^3` oldatban van 0.4 mol `CuCl_2`

1 `dm^3` oldatban van `1000/250*0.4`=1.6 mol `CuCl_2`

Az oldat koncentrációja 1.6 `(mol)/(dm^3)`
0