Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
A képen csatolt számolási feladatokban kéne segíteni. Ha valakinek van elég energiája, nagyon hálás lennék érte ha el tudná magyarázni kicsit szábarágósan. Iszonyat sűrgős, holnap dolgozatot írok belőle. A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1.

A rácsenergia az az energia,ami akkor szabadul fel, ha gázhalmazállapotú ionjaiból 1 mol szilárd vegyület keletkezik.

KCl esetén: `K^+(g)` + `Cl^-(g)` = `KCl_((sz))`

1. lépés

A kálium szublimációja `K(sz)` -> `K(g)` 83 kJ/mol

2. lépés:

A klórmolekula disszociációja atomokká (a klór kötési energiájára van szükség, egy klóratom esetén a megadott érték fele ( ) `Cl_(2(g))` -> 2 `Cl_(g)` 240/2=120 kJ/mol

3. lépés:

A Kálium ionizációja `K_(g)` -> `K^+_(g)` + `e^-` 419 kJ/mol

4. lépés:

A klóratomból kloridion keletkezik, a klór elektronaffinitása: `Cl_(g)` +`e^-` -> `Cl^-` -394 kJ/mol


5.lépés:

A képződéshő az a hőmennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy az adott vegyület elemeiből képződik.

`K_((sz))` + `(1/2)Cl_2(g)` -> `KCl((sz))` `DeltaH_k`= -437 kJ/mol

Az utolsó folyamatnak és az 1-4. lépés összegének a különbsége adja a rácsenergiát.

`DeltaH_(racs)`= 83 + 120 + 419 + (-394) - (-437) = 665 `(kJ)/(mol)`


A másik kettőnél ugyanez, figyelembevenni, hogy `CaCl_2` és `K_2O`, tehát két klór, illetve két kálium van a folyamatokban.


2.

`N_2` + `O_2` = 2 NO

A folyamat reakcióhője:

2*`Delta_rH`= `Delta_kH(N_2)` + `Delta_kH(O_2)` - 2*`Delta_kH(NO)`

2*90.4=`950+498-2*x`

x=633.6 `(kJ)/(mol)`


`N_2` + 2 `O_2` = 2 `NO_2`


3.

`M_(KBr)` = 119 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74,55 `g/(mol)`

x g KBr, ami `x/119` mol KBr, ehhez tartozik `18.9*x/119` kJ hőelnyelés

`(3.59-x)` g KCl, ami `(3.59-x)/74.55` mol KCl, ehhez tartozik `(3.59-x)/74.55*82.5` kJ hőelnyelés

`18.9*x/119` + `(3.59-x)*82.5/74.55` = 2.053

x-re megoldjuk

x=2.025 g KBr

3.59 g keverékben van 2.025 g KBr

100 g keverékben van `100/3.59*2.025`= 56.42 % KBr, 43.58% KCl

molban:

`2.025/119` = 17 mmol KBr

`(3.59-2.025)/74.55` = 21 mmol KCl

c,

KCl + `AgNO_3` = AgCl + `KNO_3`

KBr + `AgNO_3` = AgBr + `KNO_3`

Az oldat századrészében van 0.17 mmol KBr és 0.21 mmol KCl, ez összesen 0.38 mmol anyag, ugyanennyi mol `AgNO_3`-tal reagál.

1000 `cm^3` oldatban van 10 mmol `AgNO_3`

Hány `cm^3`oldatban van 0.38 mmol `AgNO_3`?

y=`0.38/10*1000`= 38 `cm^3`

4.

`C_nH_(2n+2)` + (1.5n+0.5)`O_2` = n `CO_2` + n+1 `H_2O`

n*(-394)+[(n+1)*-286]-(-180) = -680n-106 kJ/mol a reakcióhő

1 mol alkán elégetésekor 680n+106 kJ energia szabadul fel

3.6 g alkán elégetésekor 175.3 kJ energia szabadul fel

3.6 g alkán az `3.66/(12n+2n+2)`= `3.66/(14n+2)` mol

`(3.6/(14n+2))`= `175.3/(680n+106)`

n=5

pentán, lehetséges izomerek:

n-pentán `CH_3-CH_2-CH_2-CH_2-CH_3`

2-metilbután: `(CH_3)_2-CH-CH_2-CH_3`

2,2-dimetil-propán: `(CH_3)_4-C`

5.

Mint az 1. feladat
0