Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
479
A képen csatolt számolási feladatokban kéne segíteni. Ha valakinek van elég energiája, nagyon hálás lennék érte ha el tudná magyarázni kicsit szábarágósan. Iszonyat sűrgős, holnap dolgozatot írok belőle. A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4*10H_2O)` = 322 `g/(mol)`

A Végső oldat 400 `cm^3`, ennek a tömege `m=rho*V` = `400*1.065` = 426 g

Az oldat 10%-os, azaz a 426 g oldatban 42.6 g nátrium-szulfát van.

322 g kristályos nátrium-szulfátban van 142 g nátrium-szulfát.

hány g kristályos `Na_2SO_4`-ban van 42.6 g `Na_2SO_4`?

x= `42.6/142*322`= 96.6 g

Az oldat teljes tömege 426 g, ebből levonva a 96.6 g `Na_2SO_4*10H_2O` tömegét, az lesz a vízmennyiség. (329.4 g)



2.

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

80 °C-os oldat: 100 g oldatban van 31.4 g `Na_2CO_3`

hány g oldatban van 150 g `Na_2CO_3`?

x=`150/31.4*100` = 477.7 g a kiindulási oldatunk

477.7 g oldatban 150 g `Na_2CO_3`

Ezt lehűtjük. Az oldat tömege a kristályos `Na_2CO_3`-tal csökken, az oldott anyag tömege viszont a vízmentes `Na_2CO_3`-tal.

Ha csökken x g kristályos `Na_2CO_3`-tal, az vízmentesen `x/286*106` g `Na_2CO_3`-nak felel meg.

477.7-x g oldatban van `150-(x/286*106)` g `Na_2CO_3`

107 g oldatban van 7 g `Na_2CO_3`

`107/(477.7-x)` = `7/(150-(x/286*106))`

x=389

3.

`M_(MgSO_4)` = 120,4 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4*7H_2O)` = 246,4 `g/(mol)`

Az oldat tömege 175 g lesz. Az oldott `MgSO_4` mennyisége `100*120.4/246.4` = 48.7 g

Lehűtés után az oldat tömege 175-x g lesz, az oldott anyagé `48.7-(x*120.4/246.4)`

Ugyanakkor 130 g oldatban van 30 g `MgSO_4`

`130/(175-x)` = `30/(48.7-(x*120.4/246.4))`

Az egyenlet megoldását rádbízom, x lesz a válasz a kérdésre.


4.

`M_(FeSO_4)` = 152,5 `g/(mol)`

`M_(FeSO_4*7H_2O)` = 278,5 `g/(mol)`

20 °C-os oldat:

126,5 g oldatban van 26,5 g `FeSO_4`

100 g oldatban van `100/126.5*26.5`= 20.95 g `FeSO_4`

Hozzáadjuk a kristályos vas(II)-szulfátot. Az oldat tömege nő x g kristályos `FeSO_4`-tal, az oldott anyag tömege nő `x/278.5*152.5` g-mal.

100+x g oldatban van 20.95+`x/278.5*152.5` `FeSO_4`

143.6 g oldatban van 43.6 g `FeSO_4`

`143.6/(100+x)` = `43.6/(20.95+x/278.5*152.5)`

x-re megoldani.


A többit hasonlóképpen.
0