Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
622
Első feladatban az utolsó háromban nem vagyok biztos. Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első feladattal kezdem, neked is ezt javaslom. A két halmaz rajza Venn-diagramon egyszerűen két kör, amelyek egymásba lógnak, tehát középen van egy olyan részük, amelyik közös. A legnagyobb halmaz, aminek "U" a jele, az alaphalmaz, ez egy téglalap a két egymást metsző kör körül. Ide, a körökön kívülre kerül minden elem, ami nem része egyik körként ábrázolt halmaznak sem. Ebben a feladatban ide nem kell semmit írni külön, mert minden számot be tudunk írni valamelyik körbe, halmazba. A csak "A" halmazba tartozó elemek a 2 és 4, a csak "B" halmazba tartozó elemek az 1, 3, és 5. A közös rész, a metszet elemei a 6 és a 7, mert ezek mindkét halmaznak elemei.

Az "A" fölötte egy vonallal az A halmaz komplementere, azaz A halmaz kiegészítő halmaza. A rajzon ez nem olyan halmaz, mint a nagybetűkkel jelölt halmazok, hanem minden ide tartozik, ami nem az "A" eleme, tehát ebben a feladatban a csak "B"-be tartozó elemek: 1, 3, 5. A metszet elemei nem kerülnek ide, mert azok közösek, a két halmaz úgymond osztozik rajtuk, tehát az "A"-nak (is) eleme. (A halmazokat írásban a halmaz jelével (nagy latin betűvel), utána egyenlőségjellel, majd azután kapcsos zárójelek között az elemeik felsorolásával adunk meg, az elemek közé pedig sima vesszőt teszünk, ahogy a feladat szövege is mutatja, tehát "A felülvonás (kiolvasva A komplementer) = {1, 3, 5 }". )

A "B" fölötte vonallal ugyanígy oldható meg: a B-n kívüli, jelen esetben csak "A"-ban lévő elemek kerülnek ide, a metszet nélkül, azaz 2 és 4. ( B felülvonás (kiolvasva B komplementer) = {2, 4 } )

Az "A∪B", amit A unió B-nek kell olvasni azokat az elemeket tartalmazzák, melyek vagy az "A"-nak vagy a "B"-nek része, tehát olyan, mintha mindkét halmazt összeöntenénk egy nagyba, és vennénk mindent, ami ebbe belekerül. Itt ez maga az alaphalmaz, mert az alaphalmaz minden száma egy eleme valamelyik halmaznak, azaz minden szám be van írva egy körbe, és semmi nincs a körökön kívül, a körök körüli téglalapon belül. Ha lenne, akkor azt kihagynánk az unióból. Természetesen ha nem csak két halmaz lenne, hanem több, akkor a megfelelő halmazokat néznénk, és öntenénk össze, figyelve arra, hogy ne kerüljön más halmazból (beleértve a csak alaphalmazba tartozó) szám az összeöntött nagyba. ( A∪B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} )

Az A∩B a metszetet jelöli, tehát a két halmaz közös részét. (A∩B = {6, 7} )

A B\A a különbség jele, kiolvasva "A különbség B halmaz", azaz az A és B halmazok különbsége által alkotott halmaz. Ahogy számokkal való számolásban kivonásnál, az elöl álló halmazból vonjuk ki a hátul álló halmazt (kettőnél több halmaz esetén értelemszerűen a feladat szerint vonjuk ki a halmazokat egymásból). Ez azt jelenti, hogy jelen esetben azokat a halmazokat keressük, amelyek elemei A halmaznak, de nem elemei B halmaznak (ez megfigyelhető a számokkal történő kivonásban is, ahol ha egy nagyobb számból kivonunk egy kisebbet, a kisebbítendőből (elöl álló szám) kivonjuk a kivonandót (hátul álló szám), azaz kivesszük a nagyobb szám egy részét, ha úgy képzeljük el, hogy a nagyobb kisebbítendő magában foglalja a nála kisebb kivonandót).

Más megfogalmazásban azt a halmazt keressük, amelyik csak az "A", azaz 2 és 4. A metszet elemei - mivel közösek - nem csak az A-nak részei, hanem B-nek is, ezért nem lesznek elemei ennek a különbséghalmaznak, hiszem a B-nek semmilyen eleme nem szerepelhet benne. (A\B = {2, 4 }). Ez pont ugyanaz, mint a B komplementer és fordítva is igaz.

A többi feladat ezek alapján megoldható, csak megfelelően kell variálni a műveleteket. Figyelni kell a sorrendre: az A∪B komplementer halmaznál először kell venni az uniót, aztán annak a komplementerét nézni. A metszet B-nél ugyanígy először a metszetet nézzük, aztán a komplementert.

Az utolsó három feladat szinté megoldható ugyanezeknek a szabályoknak a felhasználásával. A 6-os feladatban annyi a "nehézség", hogy nincsenek megadva a halmaz elemei, hanem neked kell ezeket megfejteni, de ez gondolom nem lesz probléma. A mellette lévő érettségi jelölés miatt nehezebbnek tűnhet talán, de egyáltalán nem az. Ha valóban lesz ilyen feladat érettségin, akkor az csak ajándék pont.
Módosítva: 6 éve
0