Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika sűrgős!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
425
A 6-os, 7-es, 8-as, 9-es és 10-es szorzbtablát elvégezhetjük az ujjakon.Mindkét
kezünkön a kisujjtól a hüvelykujjunkig 6-tol 10-ig számozva oket a következő példa alapján
járhatunk el. Ha a 8 x 9-et szeretnénk kiszámolni, akkor mindkét kezünket tenyérrel magunk
felé forditva, a bal kezünkön a középso ujjunkat (8-as) összetéve a jobb kezünkon levó mutató-
ujjunkkal (9-es) a következőképpen kell számolnunk: az ujjaink talalkozasanal levő és alatti bal és
jobb oldali ujjak számát összeadjuk (3 + 4), és a fent megmaradt bal és jobb oldali ujak
számát összeszorozzuk egymással (2×1). Az elobbi megadja a keresett szorzat tizeseit, az utóbbi
az egyeseit, vagyis 8×9=(3 +4) ×10+2×1 =72. Igazoljuk, hogy ez a pillango modszernek
nevezett szorzási eljárás helyes!
az ujjakon. Mindkét
ujjaink találkozásánál levo és alatti bal
pillangó módszernek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az `a*b` szorzatot szeretnénk kiszámítani. Ekkor a bal kezünkön felül `10-a` ujj marad, alul pedig `a-5`. A jobb kezünkön felül `10-b` ujj marad, alul `b-5`. A tízes helyiérték a szöveg szerint `(a-5)+(b-5)` lesz, az egyes pedig `(10-a)(10-b)`. Tehát a szorzat értéke:

`P=10*((a-5)+(b-5))+(10-a)(10-b)`

Bontsuk fel a zárójeleket:

`P=10*(a+b-10)+100-10a-10b+ab`

`P=10a+10b-100+100-10a-10b+ab`

Itt pedig egy csomó minden kiejti egymást:

`P=ab`
0