Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika sűrgős!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
488
Bizonyitsuk be hogy letezik x∈Q-Z úgy,hogy √2018×2019+x ∈ Q-Z
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Q\Z a racionális, de nem egész számok halmaza. Ez a bizonyítás nem nehéz, elég csak egy példát mondani, azzal már bizonyítva van `x` létezése.

`sqrt(2018*2019)~~2018.5`

Legyen mondjuk `sqrt(2018*2019+x)=2020.5`. Oldjuk meg az egyenletet `x`-re:

`2018*2019+x=2020.5^2`

`x=2020.5^2-2018*2019=4082420.25-4074342=8078.25`

Nyilvánvaló, hogy 2020,5 és 8078,25 is racionális, de nem egész, tehát találtunk egy alkalmas `x`-et.
0