Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Inverz Fuggveny

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
542
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először határozzuk meg az inverzet! Legyen `y=(ax+b)/(cx+d)`. Az értelmezési tartomány a valós számok halmaza, kivéve az `x=-d/c` pontot. Az inverz függvényhez `x`-et kell kifejeznünk `y`-nal:

`cxy+dy=ax+b`

`cxy-ax=-dy+b`

`x(cy-a)=-dy+b`

`x=(-dy+b)/(cy-a)`


Tehát ha `f(x)=(ax+b)/(cx+d)`, akkor `f^(-1)(x)=(-dx+b)/(cx-a)`. A kettő akkor egyenlő, ha `d=-a`, vagyis `f(x)=f^(-1)(x)=(ax+b)/(cx-a)`. Az értelmezési tartomány pedig a valós számok halmaza, kivéve az `x=a/c` pontot, és ugyanez az értékkészlet is.
Módosítva: 6 éve
0