Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Batkás feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
508
Mutassuk meg, hogy minden, legalább 12 batkás számla kifizethető 4 és 5 batkás bankjegyekkel (1 batka = 13 fabatka)!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez nem bonyolult feladat, akár általános iskolában is meg tudnák páran oldani...

12 = 4+4+4
13 = 4+4+5
14 = 4+5+5
15 = 5+5+5
16 = 4+4+4+4
stb. 24-ig. mind felírható, írd fel.

A többi meg már teljes indukció-szerűséggel bizonyítható: N > 24-et ugyanúgy tudjuk kifizetne, ahogy N-12-t is, csak kell még 4+4+4 pluszban. Ez ⌊N/12⌋-1 lépés után lemegy a 12 .. 24 tartományba, amiről beláttuk, hogy megoldható.
1