Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Üresjárati feszültség és Thevenin-rezisztor

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
681
Feladat: Segítséget köszönöm <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Elektrónika, elektromosságtan
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Üresjárásban R3-on nem folyik áram, tehát feszültség sem esik rajta, az A pont potenciálja megegyezik a három ellenállás közös pontjának potenciáljával. Így az üresjárási feszültséget az R1-R2 feszültségosztó állítja be:
`U_ü=U_t R_2/(R_1+R_2)=8* 3/(2+3)=4.8\text{V}`

A belső ellenállás meghatározásához a feszültséggenerátort rövidzárral helyettesítjük. Ekkor R1 és R2 párhuzamosan van kapcsolva, velük sorosan pedig R3. Így a belső ellenállás:
`R_b=(R_1 R_2)/(R_1+R_2)+R_3=(2*3)/(2+3)+1=2.2\text{k}Omega`
Módosítva: 6 éve
0