Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1113
Hány gramm 25%-os oldatot kell a 300gramm 10%-os oldathoz adni, hogy 20 tömeg%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlettel:
(300 * 0.1) + (x * 0.25) = (300 + x) * 0.2
30 + 0.25x = 60 + 0.2x // kivonunk 30-at
0.25x = 30 + 0.2x // kivonunk 0.2x-et
0.05x = 30 // elosztunk 0.05-tel
x = 600 gramm

Válasz: 600 gramm 25%os oldatot kell hozzáadni.
Ellenőrzés:
eredeti oldatunkban az oldott anyag: 300*0.1 = 30 gramm
hozzáöntünk 600 gramm 25%-ost, abban az oldott anyag: 600*0.25 = 150 gramm
összesen lett: 300+600 = 900 gramm oldatunk, ebből oldott anyag: 150+30 = 180 gramm.
t% = (180 / 900) * 100 = 20 %
1