Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2750
Egy számtani sorozat negyedik tagja 4, tizenhatodik tagja pedig 24. Tagja-e ennek a sorozatnak a 8?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_4` = `a_1` + 3d = 4

`a_(16)` = `a_1` + 15d = 24

Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

12 d = 20

d= `20/12` = `5/3`

Visszahelyettesítünk az egyikbe:

`a_1` + `3*(5/3)` = 4

`a_1` = -1

Tagja e? Ha igen, akkor legyen az n-edik tagja és ha n pozitív egész szám lesz, akkor tagja.

`a_n` = `a_1` + `(n-1)*d` = -1 + `(n-1)*(5/3)` = 8

Ha ezt kiszámolod, meglátod, hogy n-re nem jön ki egész szám, a 8 nem tagja a sorozatnak.
0