Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
Határozzuk meg az n természetes számot úgy hogy N=6n+1/4n+3 természetes szám legyen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felbontjuk kicsit a számlálót, hátha ki tudunk hozni belőle valamit (olyasmit próbálunk bontogatni, ami szerepel a nevezőben is):

N = `(6n+1)/(4n+3)` = `(4n+3+2n-2)/(4n+3)` = 1+ `(2n-2)/(4n+3)`

Természetes számok esetén láthatjuk, hogy ez mindig 2-nél kisebb, mert a tört értéke mindig 1-nél kisebb. Akkor lesz egész, ha a tört értéke 0 lesz, ez pedig csak úgy lehet, ha a számláló (a kiemelés utáni) nulla, azaz 2n-2=0, ez akkor következik be, ha n=1 (Ekkor N=1).
0