Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Nagyon kéne a segítség, köszönöm előre is!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
519
Valaki le tudná nekem írni az összes hatványos szabályt? Hogy mikor mit csinálunk, mert már nincsenek meg a szabályok, és szakszavakkal kell majd elmagyarázni dolgozat közben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a^x`=b

a: hatvány alap
x: hatvány kitevő
b: hatvány

Bármely szám nulladik hatványa 1.
`0^0`-t nem értelmezzük.
Bármely szám első hatványa önmaga.

`a^x` = `a*a*a*....*a`
x darab tényező ( az 'a' a szorzásban x-szer szerepel).

Nem tudom hányadikos vagy, vagy hogy milyen szinten tanultátok.

Negatív számok hatványai:

- Ha a kitevő páros, a hatvány pozitív; ha a kitevő páratlan, a hatvány negatív.

- Szorzat hatványa (azonos alap esetén): a közös alapot a kitevők összegére emeljük.

`a^n*a^m` = `a^(n+m)`

`a^n/a^m` = `a^(n-m)`

- Hányados hatványa: a közös alapot a kitevők különbségére emeljük.

- Az a szám n-edik hatványa egyenlő a szám reciprokának -n-edik hatványával.

`a^n` = `(1/a)^(-n)`

- Hatvány hatványa egyenlő a kitevők szorzatának hatványával.

`(a^n)^m` = `a^(n*m)`

- Azonos kitevőjű hatványok szorzata egyenlő a két alap szorzatának azonos kitevőre emelt hatványával.

`a^n*b^n` = `(a*b)^n`

- Azonos kitevőjű hatványok hányadosa egyenlő a két alap hányadosának azonos kitevőre emelt hatványával.

`a^n/b^n` = `(a/b)^n`

1