Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
999
SOS holnap 2.orara kene
nem tudom ertelmezni a feladat leirasat, valaki segitene,kérem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem kell bonyolult dologra gondolni, az például, hogy trapéz keresztmetszetű, az felesleges információ. A lényeg, hogy egy hatalmas nagy terem, amnek a túlsó alja a tetejétől 32 fokos szögben látszik.

A mérete jól látszik ezen a videón: https://www.youtube.com/watch?v=YLIOD6t5G64
Ma már nem bányásznak benne sót, turista látványosság. Van benne kápolna, koncertterem, csónakázótó, stb. Az egész Rudolf terem olyan magas, mint egy 13 emeletes ház!

Az egyik web oldalon ezt írják róla: "A Rudolf akna, mint egy hatalmas székesegyház még hatalmasabb hajója, a hosszúsága 80 , szélessége 50 , magassága 40 m, felső harmada trapéz alakú, oldalfalai teljesen függőlegesek és 13 szintet kell keringve lelépdelni a fenyőfából ácsolt lépcsőházban a bánya talpára. Majd minden emelet magasságában egy-egy évszámot látunk a sófalba vésve. Ezek jelölik, hogy abban az esztendőben hol volt a bánya alsó szintje. A Rudolf aknából 1867 és 1932 között bányászták a sót."

A feladatban nincs minden méret megadva, csak a 80 méteres hossz és a 32°. (A 40 méter magasságnak kellene kijönnie.)

Szóval a trapézt felejtsd el: A lift tetejéről lenézel a 80 méterre lévő túlsó fal lenti sarkába, az a 32 fok lefelé. Van egy függőlegesen álló téglalap alakú metszet, ami 80 m hosszú és X méter mély, az átlója pedig 32 fokban megy le a vízszinteshes képest. (rajzold le)

`x/80=tg\ 32°`
`x = 80·tg\ 32°`
Ebből 50 méter jön ki, nem 40, nem baj. 50 a válasz.
0