Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene elmagyarázni, hogyan kellene megoldani a következő feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
584
9,856 g ismeretlen vegyületet oldunk 770 g szén-tetrakloridban (CCl4). Az oldat forráspontja 77,05°C. Számítsuk ki az anyag moláris tömegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szén, forráspont, moláris
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ezek szerint már volt téma a molális forráspontemelkedés.

`DeltaT` = `m*DeltaT_m`

`DeltaT`: Az oldószerhez képest mennyivel nőtt a forráspont

A CCl4 forráspontja 76.5 °C. Akkor itt a `DeltaT` = 77.05-76.5 = 0.55 °C

m: Az oldat Raoult-koncentrációja mol oldott anyag/kg oldószer

`DeltaT_m` : molális forráspontemelkedés, CCl4 esetében ez: 4.95 `(°C*kg)/(mol)`

Először a Raoult-koncentrációt tudjuk kiszámolni: m= `(DeltaT)/(DeltaT_m)` = `0.55/4.95` = 0.11 mol/kg

770 g oldószerben van 9.856 g oldott anyag

1000 g oldószerben van `1000/770*9.856`= 12.8 g oldott anyag, ez felel meg 0.11 mol anyagnak

1 mol anyag : `1/0.111*12.8` = 115.2 mol

A keresett anyag moláris tömege 115.2 `g/(mol)`
1

Köszönöm szépen!
0