Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocsma

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Pista bácsi falujában a nap 24 órájából 16 órát kocsmában tölt. A faluban öt kocsma van, és ugyanakkora eséllyel tartózkodhat bármelyikben. Egyszer elindulunk megkeresni. 4 kocsmát már végig jártunk. Mi a valószínűsége, hogy az ötödik kocsmában találjuk?

0,28571 jó megoldás?

Nekem így jött ki: (2/3*1/5)/(1-2/3*4/5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletes, Valószínűség, feltételes, esély, valszám, geometriai, Teljes, bayes, eseményrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jó. `2/7`

Események:
M = "megtaláljuk ötödikben"
N = "nem találtuk meg az első négyben"

Ezt a feltételes valószínűséget keressük:
`P(M | N) = (P(M ∩ N))/(P(N))`

`P(N)=...`
- vagy az ötödikben van, ez `1/5`
- vagy az első négy valamelyikében van, de nem jókor nézük meg, ez `4/5·1/3`
`P(N)=1/5+4/5·1/3=7/15`

`P(M ∩ N)=...`
Mindkét esemény megtörténik, ez ugyanaz, mint hogy az ötödikben van és pont jókor nézzük meg:
`P(M ∩ N)=1/5·2/3=2/15`

`P(M | N) = (P(M ∩ N))/(P(N))=(2//15)/(7//15)=2/7`
Módosítva: 6 éve
1