Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokáig próbálgattam, de egyszerűen nem tudom hogy kéne

Főoldal » Középiskola » Matematika
1164
Egy háromszög kerülete 40 cm, két szöge 40° és 65°. (Harmadik oldalt kiszámoltam 75°). Mennyi az oldalainak a hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Én így első ránézésre a szinusztétellel próbálkoznék (ha már tanultátok).

Az oldalak hossza: a, b, 40-(a+b)

`(sin 40)/(sin65)` = `a/b` , ebből b= `a*((sin65)/sin40)` = 1.41a

`(sin 40)/(sin75)` = 0,6654 = `a/(40-a-1.41a)`

a-t kiszámolod, b-t visszahelyettesíted, a harmadik oldal pedig 40-a-b.
1

Ugyanaz picit másképp.

Legyen
K = 40 - a háromszög kerülete
α, ß, γ - a háromszög szögei
a, b, c = ? - a háromszög oldalai

A háromszög kerülete
K = a + b + c

A szinusz tétel szerint
a/c = sinα/sinγ
amiből
a = c*sinα/sinγ

b/c = sinß/sinγ
ebből
b = c*sinß/sinγ

Ezekkel a kerület
K = c*sinα/sinγ + c*sinß/sinγ + c
Kiemelés után
K = c*(sinα/sinγ + sinß/sinγ + 1)
A zárójelben összevonva
K = c*(sinα + sinß + sinγ)/sinγ
ebből
c = K*sinγ/(sinα + sinß + sinγ)

Az ismert adatokat egy konstansba összevonva
K/(sinα + sinß + sinγ) = Q
ezzel
c = Q*sinγ
========
valamint
a = Q*sinα
========
b = Q*sinß
========
0