Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diofelin égetese, majd égéstermék KOH-oldaton átvezetése?

Főoldal » Középiskola » Kémia
736
A rendezetlen egyenletek:
CnH2n-2 + O2 = H2O + CO2
CO2 + KOH = K2CO3 + H2O

A gáz halm., standard állapotú, 250 cm3-nyi CH-t oxigénfeleslegben égetik, a keletkezett CO2-t KOH-oldaton vezetik át. Az oldat tömegének változása 2g.
Melyik ez a diolefin?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A diolefinek összegképlete: `C_nH_(2n-2)`

Egyenletek:

`C_nH_(2n-2)` + (1.5n-0.5) `O_2` = n `CO_2` + (n-1) `H_2O`

`CO_2` + 2 KOH = `K_2CO_3` + `H_2O`

250 `cm^3` gáz standard körülmények között `0.25/24.5` = 0.0102 mol

A tömegváltozást az első egyenletben keletkezett `CO_2` elnyelődése okozza.

1 mol `CO_2` 44 g

hány mol `CO_2` felel meg 2 g-nak?

x= `2/44` = 0,0454 mol

Az egyenlet szerint 1 mol diolefin elégetésekor n mol `CO_2` keletkezik.

0.0102 mol diolefin elégetésekor 0.0454 mol `CO_2` keletkezik.

`0.0102/1` = `0.0454/n`

n= 4

A keresett diolefin a butadién (`C_4H_6`)
1

:)
0