Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkán égetése, 241 mg víz keletkezik. Mi ezen alkán összegképlete?

Főoldal » Középiskola » Kémia
574
Standard állapotú, 100 cm3-nyi gáz halmazállapotú, nyílt láncú CH-t égetünk, 241 mg H2O keletkezik. Mi az elégetett CH összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szén, égés, oxigén, Hidrogén, alkán
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenlet:
a, Ha telített szénhidrogént égetünk el:

`C_nH_(2n+2)` + (1.5n+0.5) `O_2` = n `CO_2` + n+1 `H_2O`

1 mol szénhidrogén standard körülmények között 24.5 `dm^3`

hány mol szénhidrogén 100 `cm^3`? (0.1 `dm^3`)

x= `0.1/24.5` = 0,00408 mol

A keletkező viz: 1 mol víz 18 g, 241 mg víz megfelel `0.241/18`=0,0134 mol víznek.

1 mol szénhidrogén elégetésekor n+1 mol víz keletkezik a reakcióegyenlet szerint.

Ugyanakkor 4.08 mmol szénhidrogén elégetésekor 13.4 mol víz keletkezik

`1/4.08` = `(n+1)/13.4`

n=2

A keresett szénhidrogén az etán (`C_2H_6`).


b, Ha telítetlen szénhidrogént, akkor:

`C_nH_(2n)` + 1.5n `O_2` = n `CO_2` + n `H_2O`

Ugyanez a levezetés, n=3 jön ki, Az pedig a propén (`C_3H_6`)

Tovább is lehet menni, még telítetlenebb irányba, lehet még `C_4H_6` is, több megoldás van.
Módosítva: 6 éve
-1