Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcadikos mértan ...

Főoldal » Középiskola » Matematika
737
Hali!
Az egyes és kettes gyakorlatban kérném a segítségeket! Nem vagyok biztos, ha jol oldottam- e meg a feladatokat, ezért le szeretném ellenőrizni magamat!
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) A BCD háromszög derékszögű és egyenlő szárú, tehát felírható rá Pitagorasz tétele; ha a befogók hossza x, akkor

x²+x²=60²
2x²=3600
x²=1800=900*2
x=30*√2 cm.

A BDC háromszög területe 30*√2*30*√2/2=900 cm², de ez a terület kiszámolható az oldal*magasság/2 képletből is; ha magassága m, akkor 60*m/2=900, erre m=30 adódik, tehát a vízszintes átló rövidebbik része 30 cm.

A hosszabbik rész szintén Pitagorasz tételéből jön; ha a vízszintes befogó hossza y, akkor

30²+y²=50²
900+y²=2500
y²=1600
y=40, tehát a vízszintes átló hosszabbik része 40 cm, így az átló hossza 40+30=70 cm.

Így már a terület is megadható: 70*60/2=2100 cm²=21 dm².

A papírsárkány kerülete 50+50+30*√2+30*√2=100+60*√2 cm. Azt kell belátni, hogy ez 186-nál kevesebb, tehát

100+60*√2<186 |-100
60*√2<86 | :60
√2<86/60=43/30 |négyzetre emelünk
2<7396/3600=~2,05, tehát tényleg kisebb (és nem is kellett használni a megadott értékeket.

2. a) Ehhez a térfogata kell: 16*16*30=768 cm³=0,768 dm³. Definíció szerint 1 dm³=1 liter, tehát ebbe a vázába 0,768 liter víz fér.
b) Az oldala 4 darab téglalapból áll, ahol az oldalak hossza 16 és 30 cm, így 1-nek a területe 16*30=480 cm², 4-nek 4*480=1920 cm²=19,2 dm².
c) Ha 1 dm²-hez 15 g festék kell, akkor 15*19,2=288 g festék kell, amennyiben csak az oldallapokat festik. Ha az alaplapot is lefestik, akkor annyival több kell; 16*16=256 cm²=2,56 dm², ehhez 15*2,56=38,4 g festék kell, összesen tehát 288+38,4=326,4 g. Ha belülről is lefestik, és feltesszük, hogy ~0 vastag a fala a vázának, akkor belülre ugyanannyi festék kell, mint kívülre, tehát 326,4*2=652,8 g.
0