Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Programozás C-ben

55
Az alábbi feladathoz szeretnék segítséget kérni:
Készítsünk programot, ami kilistázza a püthagoraszi számhármasokat, tehát az a^2 + b^2 = c^2 feltételnek eleget tevő a, b, c pozitív egész számhármasokat az alábbiak szerint!

1. Egy megadott n számig kilistáz minden a,b < c, c < = n feltétel szerinti számhármast, mindegyiknél ellenőrzi a fenti feltételt, és megjelöli azokat, amiknél az teljesül (A)
2. Az első n darab püthagoraszi számhármast írja ki, úgy értve, hogy az a,b,c számhármasok egymás közt felcserélt a,b értékekkel is előfordulhatnak. (A)
3. Az első n darab püthagoraszi hármast írja ki úgy, hogy a számhármasok b) pont szerinti ismétlődése nem megengedett. (T)
4. Az első n darab püthagoraszi hármast írja ki úgy, hogy a számhármasok nem lehetnek egymás számszorosai sem, azaz pl. (3, 4, 5) után (8, 6, 10) nem megengedett. (T)

Az 1. és 2. résszel nem volt gond, azzal megvagyok viszont a 3. és 4. résszel már nem tudom, hogy induljak el és ahhoz szeretnék segítséget, ötletet kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Informatika

Válaszok

1
Ha az 1.-2. rész meg van, akkor nincs problémád...
Illetve egy esetben lehet, ha nem dinamikusan képzed az n tagot...
Mert akkor nehéz megmondani, hogy hány tagra lesz szükséged...

A 3.-4.-dik a 2.-dikból képezhető, úgy hogy a feleslegeket kiszórod.
A 3.-nál a számhármasokat növekvő sorrendbe rendezed és ha már előfordult az n.-edik az n-1 között, akkor kihagyod...
A 4.-nél fordítva, az épp aktuálist vizsgáld meg, hogy a korábbiak többszöröse-e. ha nem, akkor maradhat, különben megy... ( a hármasok rendezettsége itt sem felesleges)
Módosítva: 4 hónapja
0