Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Oldjátok meg : a) (x+1)²+ x/2=x²- 1-2x/4 , x ∈ Q
b) (x-3) (3+x) ≤ x² - 2x+1/2, x ∈ N.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`(x+1)^2+x/2=x^2-1-(2x)/4` Felbontom a zárójelet beszorzok 4-gyel
`4x^2+8x+4+2x=4x^2-4-2x` Összevonok
`10x+4=-4-2x` Rendezem az egyenletet x-re
`12x=-8`
`x=-2/3` Mivel az eredmény racionális szám, így a feltételnek megfelel!
Az ellenőrzést rád bíznám!
b)
`(x-3)(3+x)≤x^2-2x+1/2` Zárójelet felbontom, beszorzok 2-vel
`2x^2-18≤2x^2-4x+1` Összevonok rendezem az egyenletet x-re
`x≤19/4` A kezdeti feltétel szerint a megoldás a következő: `x_1=1`, `x_2=2`, `x_3=3`, `x_4=4`!
0