Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1856
Egy gépkocsi 50 m-es úton 4 s-ig gyorsul és 12,8 m/s sebességet ér el. Mekkora volt a kezdősebessége és a gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Indulj ki az út és a sebesség egyenletéből:
`s\ =\ v_0*t\ +\ a/2*t^2\ \ \ \ \ ` és `\ \ \ \ \ v\ =\ v_0\ +\ a*t`
`50\ m\ =\ v_0*4\ s+a/2*(4\ s)^2\ \ \ \ \ ` és `\ \ \ \ \ 12,8\ m/s\ =\ v_0\ +\ a*4\ s`

a≈0.15, v≈12.2

Egyébként egy mókás megoldás...
az első egyenletből:
`a*t^2\ =\ 2*s\ -\ 2*v_0*t`
a második (t szorzás után)
`a*t^2\ =\ v*t\ -\ v_0*t\ \ \ \ \ `
`2*s\ -\ 2*v_0*t\ =\ v*t\ -\ v_0*t`
`2*s\ -\ v_0*t\ =\ v*t`

`v_0\ =(\ 2*s\ -\ v*t)/t\ = (2*50\ m\ -\ 12,8*4\ s)/(4\ s)\ =\ 12.2\ s`

a-t meg visszahelyettesítve kiszámolod...
Módosítva: 6 éve
0