Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Heelp x3

Főoldal » Általános iskola » Matematika
885
Egy kád egy csapon keresztül 5 óra alatt telik meg. 4 teli kád a lefolyón keresztül 6 óra alatt ürül ki. Mennyi idő kell az üres kád megtöltéséhez, ha egyszerre nyitjuk ki a csapot és a lefolyót?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
4 teli kád 6 óra alatt ürül ki a lefolyón, akkor 1 teli kád 3/2 óra alatt. Az a teli kád 5 óra alatt töltődik fel a csapon keresztül. Mivel (lefolyón egységnyi idő alatt átfolyó vízmennyiség)>(csapon egységnyi idő alatt átfolyó vízmennyiség), ezért a kád sosem fog megtelni.
0

Gondolom "A teli kád" akar lenni.

Ebben az esetben rá lehet jönni, hogy a csapból 1 óra alatt a kád 1/5-része telik meg, 2 óra alatt a 2*1/5=2/5 része 3 óra alatt a 3*1/5=3/5 része, az analógiát követve tehát x óra alatt az x*1/5=x/5 része telik meg. Ugyanez a helyzet a dugóval is; 1 óra alatt a teli kád víz 1/6 része csurog le, x óra alatt az x/6 része. Ha ezek egyszerre dolgoznak, akkor (x/5)-(x/6) része lesz tele a kádnak. Akkor nyerünk, hogyha ez a különbség 1, ugyanis ekkor lesz tele a kád:

(x/5)-(x/6)=1 |közös nevező: 30
(6x/30)-(5x/30)=30/30 |*30
6x-5x=30 |összevonás
x=30, x jelölte a szükséges óraszámot, tehát 30 óra alatt lesz tele a kád.

Ha mégis 4 teli kád lenne, akkor 1 teli kád 6/4=1,5 óra alatt ürül ki, innen azért már látszik, hogy az életben nem lesz tele.
Módosítva: 9 éve
1