Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, egyenlettel megoldható szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
802
5 füzet és 2 könyv összesen 53 Ft-ba kerül.4 füzet 1 Ft-tal kerül többe, mint 3 könyv.Hány füzetet és hány könyvet vásárolhattak 41 Ft-ból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


Egyenletekkel leírva:

I. 5f + 2k = 53

II. 4f = 3k + 1

Az elsőt szorozzuk néggyel, a másodikat öttel, majd vonjuk ki egymásból a két egyenletet.

I. 20f + 8k = 212

II. 20f = 15k + 5

23k = 207

k=9

Visszahelyettesítjük az egyik egyenletbe:

4f = 3*9 +1

f=7

A könyv tehát 9 Ft-ba, a füzet 7 Ft-ba kerül.

(Ellenőrzés!)

Mit tudunk kihozni 41 Ft-ból:

1. Ha veszünk 4 könyvet (4*9=36 Ft), marad 5 Ft-unk, kevés.

2. Ha veszünk 3 könyvet (27 Ft), marad 14 Ft-unk, osztható 7-tel, tudunk belőle vásárolni 2 füzetet,

3. Ha veszünk 2 könyvet (18 Ft), marad 23 Ft-unk, ez sem osztható 7-tel (futja belőle 3 füzetre, arról nincs szó, hogy pénz nem maradhat).

4. Ha veszünk 1 könyvet (9 Ft), marad 32 Ft, stb.

Valószínűleg a 2. pont, amit meg kell jelölni válasznak, tehát 3 könyvet és 2 füzetet vásárolhattak.
Módosítva: 6 éve
0