Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges

Főoldal » Általános iskola » Matematika
892
"Egy iskolában három féle szakkör működik. Sportra kétszer annyian járnak, mint rajz szakkörre, drámaszakkörre 5-tel kevesebben, mint sportra. Összesen 55 tanuló jár szakkörre. Hányan járnak sportra, rajzra, drámára?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Legyen a rajzra járók száma x, ekkor sportra 2x-en járnak, drámára pedig 2x-5 gyerek. Ezek kiadják a szakkörre járók számát, tehát összegük 55:

x+2x+2x-5=55 |összevonás
5x-5=55 |+5
5x=60 |:5
x=12, tehát 12-en járnak rajzra, 24-en sporta és 19-en drámára.
1

Rajzra jár x ember, akkor sportra 2x, drámára 2x-5
x+2x+2x-5=55
5x=60
x=12
Azaz rajzra 12, sportra 24, drámára 19 ember jár.
1

Még annyit hozzáfűznék, hogy bármelyik elnevezhető x-nek, de aki gyakorlott, tudja, hogy melyiket nevezze el, hogy ne törtekkel kelljen számolnia, ettől függetlenül a másik jelöléssel is kijön a végeredmény;

Ha a sportot jelöljük x-szel, akkor rajzra x/2 gyerek jár, x-5-en pedig drámára, ekkor

x+(x/2)+x-5=55 |*2
2x+x+2x-10=110 |összevonás
5x-10=110 |+10
5x=120 |:5
x=24, így 12-en járnak rajzra és 19-en drámára.

Ha a dráma az x, akkor x+5 a sport és (x+5)/2 a rajz, így
x+x+5+(x+5)/2=55 |*2
2x+2x+10+x+5=110 |összevonás
5x+15=110 |-15
5x=95 |:5
x=19, ekkor 19-en drámára, 24-en sportra és 12-en rajzra járnak.
1