Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek A3 vizsga

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
752
Sziasztok! Vizsgán volt ez a feladat, de egyszerűen nem tudom, hogy kéne megoldani. Megköszönném a segítséget!
x²y''-2xy'+2y=2x³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, integrálás, deriválás, a3
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
A feladat szövegét leírhatnád mellé, úgy lehet tudok segíteni.
1

Ezt a differenciál-egyenletet csak egy y(x)=a*x3 függvény elégítheti ki, ha ezt helyettesíted és elvégzed a deriváltakat, akkor a következő összefüggést kapod:
a*(6-4+2)x3=2x3
a*4=2
a=1/2
ugyanis x3 együtthatójának mindkét oldalon meg kell egyeznie. Mindezek alapján az egyenlet egy megoldása y(x)=1/2x3
2

A feladat így hangzik:

-Az /előbb leírt/ differenciálegyenlet homogén változatának egy alaprendszere {x, x²}. Adja meg a differenciálegyenlet összes megoldását.
0