Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valki segisen kerem holnap 11ig.

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
Szögfuggveny azonossagok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Tudjuk, hogy `sin^2 α+cos^2α=1`, vagyis mondjuk `cos α=sqrt(1-sin^2α)`
Ha `sinα`-t `a`-nak jelöljük, akkor `cosα=sqrt(1-a^2)`
A tangens pedig `sinα/cosα=a/sqrt(1-a^2)`
A számlálót és nevezőt is osszuk `a`-val:
`tgα=1/sqrt(1/a^2-a^2/a^2)=1/sqrt(1/a^2-1)`

Ez már nagyon hasonlít a megadotthoz, csak a reciproka. Olyan, mint a `ctgα`...

Tudjuk, hogy `tgα=ctg(90°-α)`, próbáljuk újracsinálni a fenti levezetést `(90°-α)`-val, és ami most `1/a`, azt nevezzük `b`-nek, vagyis ami `a`, az `1/b`:

Legyen `sin(90°-α)=1/b`
Ekkor `cos(90°-α)=sqrt(1-1/b^2)`
`tgα=ctg(90°-α)=cos(90°-α)/sin(90°-α)=sqrt(1-1/b^2)/(1/b)=b·sqrt(1-1/b^2)=sqrt(b^2-1)`

No, ez már tök jó!

Vagyis `sin(90°-α)=1/b`
És persze `sin(90°-α)=cosα`, úgyhogy a koszinuszos oszlopba `1/b` megy, a szinuszosba pedig `sqrt(1-1/b^2)`

--------------
Valószínű van egyszerűbb levezetés is...
1

Egyszerűbb levezetés:

Lehet, hogy tanultátok ezt:
`sinx=("tg"\ x)/sqrt(1+"tg"^2x)`
`cosx=1/sqrt(1+"tg"^2x)`

Ide kell behelyettesíteni a tangensnél lévő összefüggést, vagyis ezt: `sqrt(b^2-1)`

`sinx=("tg"\ x)/sqrt(1+"tg"^2x)=sqrt(b^2-1)/sqrt(1+(b^2-1))=sqrt(b^2-1)/b=sqrt(1-1/b^2)`
`cosx=1/sqrt(1+"tg"^2x)=1/sqrt(1+(b^2-1))=1/b`
1

Ha nem ragaszkodsz a "Szögfuggveny azonossagok"-hoz, akkor ezt a megoldást ajánlom:
1