Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon kérek szépen segítséget ! Köszönöm !

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. `NEM` mindenki kiváló matematikából, de írhatnám azt is, hogy van olyan, aki nem kiváló matematikából.

2. `(⁴sqrt(125))/(³sqrt(25))=((5)^(3/4))/((5)^(2/3))=(5)^((3/4)-(2/3))=(5)^((3*3-2*4)/(4*3))=(5)^((9-8)/12)=(5)^(1/12)`

3. 1 km = 100000 cm!
1mérföld=1,609344 km => 1 mérföld=1,609344 *100000 => 1 mérföld=160934,4 cm => 1 mérföld =160934,4/2,54 inch => 1 mérföld =63360 inch

4. `(15a+30)/(5a^2-20)=(15*(a+2))/(5*(a+2)*(a-2))=3/(a-2)`
Természetesen `a∈R` \ `a≠±2`

5. `A[-3;4[` és `B[-6;2]`
`A∪B=[-6;4[`
`A∩B=[-3;2]`

6. `cosα=-sqrt(3)/2 => α₁=(5π)/6+2kπ` `α₂=(7π)/6+2kπ`, ahol `k∈Z`
1

7. `5/sqrt(5*x-2)`
A négyzetgyök alatt pozitív szám kell, hogy legyen és a nevező miatt nem lehet egyenlő nullával! Így a következő egyenlőtlenséget kell megoldani: `(5*x-2)>0 => 5*x>2 => x>2/5`

8. `lg x=3*lg2+2*lg3`
`lg x=lg(2^3)+lg(3^2)`
`lg x=lg(2^3*3^2)`
`lg x=lg 72` mivel a logaritmus szigorúan monoton növekvő, így mindkét oldalról elhagyható
`x=72`

9. A szögfelező egyenes, a háromszög alapja, és a szemben lévő oldal meghatároz egy háromszöget, ahol a szögek rendre a következők: `α/2; α; 81°`. Mivel a háromszög belsőszögeinek összege `180°`, ezért felírható a következő egyenlet:
`α/2+α+81°=180° => 3/2α+81°=180° => 3/2α=99° => α=66°`
Az eredeti háromszög szögei ebből következően rendre `66°; 66°; 180°-132°=48°`

10. A feladat meghatározás alapján kiszámolhatjuk, hogy mindkét nyelvet a lakosság (85+75-100)=60%-a beszéli (mivel a közös halmaz elemeit kétszer számoltuk). Így annak a valószínűsége, hogy találomra kiválasztott kanadai lakos mindkét nyelvet beszéli 60%.

11. remélem az ábra felrajzolása nem okoz gondot (V alakú függvény)!
értékkészlete: -2≤y≤2

12. A háromszög azonosságai szerint a leghosszabb oldallal szemben a legnagyobb szög fekszik. A Cosinus tételt használhatjuk (persze, ha már tanultátok).
`c^2=a^2+b^2-2abcosγ`
`31^2=19^2+22^2-2*19*22*cosγ`
`961=361+484-836*cosγ`
`116=836*cosγ`
`116/836=cosγ`
`γ=82,0241° => γ=82° 1'26.88"`
0