Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2217
Egy jol ismert egyértékű sav moláris tömege 63g/mol, oxigén tartalma 76,2 tömegszazalék.
melyik ez a sav?
Ebből a savból hány gramm 65 tömegszazalékos oldat szükséges 200 gramm 10 tömegszazalákos oldat készítéséhez
A fenti savból 100g 10 tömegszazalékos oldatot készítünk. Hány gramm nátrium-hidroxid közömbösíti ezt a mennyiségű savat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, sav
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

Minden valószínűség szerint a salétromsav, de leellenőrizzük.

`HNO_3`

1 mol salétromsav 63 g ebben 3*16=48 g oxigén van.

100 g salétromsavban `100/63*48` = 76.2 g oxigén van.

200 g oldatban van 20 g salétromsav, ez lesz a 10 %-os oldat.



A kiindulási oldatunk 65 %-os, tehát 100 g-jában 65 g salétromsav van.

Mennyiben van 20 g salétromsav?

x= `20/65*100` = 30.77 g, ennyi tömény savoldatra van szükségünk az oldat elkészítéséhez.




`HNO_3` + NaOH = `NaNO_3` + `H_2O`

100 g oldatban van 10 g salétromsav, ez `10/63`= 0.1587 mol salétromsav

Ehhez ugyanennyi, azaz 0.1587 mol NaOH szükséges (`M_(NaOH)`= 40 `g/(mol)`), ami `0.1587*40`= 6.35 g NaOH, ennyi NaOH-ra van szükségünk a közömbösítéshez.
1