Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1440
Egy számtani sorozatról tudjuk, hogy a harmadik és ötödik tagjának összege 43.A negyedik és hatodik tag összege 37.Mekkora a sorozat 100.tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírjuk az első taggal és a különbségekkel:

`a_1` + 2d + `a_1` + 4d = 43

`a_1` + 3d + `a_1` + 5d = 37

Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

2d = -6, d=-3

Visszahelyettesítünk az egyikbe:

`2*a_1` + `6*-3` = 43

`a_1` = 30.5

Ellenőrzés!

A 100. tag: `a_(100)` = `a_1` + `99*d` = 30.5 + `99*-3` = -266.5

0