Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Faktoriális

Főoldal » Középiskola » Matematika
2916
Hányféle lyukasztott buszjegy lehet?
Egy táncversenyen 5lány és 5fiú vesz részt, hányféle összetétel lehetséges, ha mindenki táncol, és fiúk fiúval, valamint lány lánnyal nem táncolhat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
10
-1

A jegyen 9 hely van, amit lyukasztani lehet. Nem tudom, van-e szabály arra, hogy hány lyuk van.

Mondjuk ha mindig 3 lyuk lesz, akkor így lehet számolni:
Ki kell választnai, hogy a 9 szám közül melyik hármat lyukasztja ki a lyukasztó. Ez a kiválasztás dolog a kombináció: `((9),(3))` kilenc alatt a három. Ugye tanultátok?

Ha nem 3 lyuk van, hanem 1-től 9-ig bármennyi is lehet, akkor máshogy kell számolni: Mind a kilenc szám vagy ki van lyukasztva, vagy nem. Ez 2·2·2·...·2 lehetőség, vagyis `2^9`. Ebben viszont nbenne van az az eset is, amikor egyik szám sincs kilyukasztva, tehát a végeredmény `2^9-1`

----------------
Táncosok:
Mondjuk csináljuk úgy, hogy a fiúkat rakjuk sorba mondjuk névsor szerint, a lányok meg álljanak fel szemben velük össze-vissza. Akik egymással szembe kerülnek, azok táncolnak együtt.
A kérdés tehát az, hogy a lányok hányféleképpen állhatnak sorban. Ez a permutáció, 5·4·3·2·1 vagyis 5! öt faktoriális.
1

Buszjegynél lehet, hogy inkább az van, hogy 1 vagy 2 vagy 3 lyukat lyukaszt a lyukasztó.

Ha 1-et: `((9),(1))=9` lehetőség
Ha 2-t: `((9),(2))=(9·8)/(2·1)=36` lehetőség
Ha 3-at: `((9),(3))=(9·8·7)/(3·2·1)=84` lehetőség
Az összes tehát `9+36+84=129` lehetőség.
Módosítva: 6 éve
1